Tezaurul lui Omharus (Apahida, jud. Cluj) / Omharus Treasure.

Tezaurul lui Omharus (Apahida, jud. Cluj) / Omharus Treasure.

Cf. op. cit.

„Tezaurul lui Omharus, descoperit la Apahida (jud. Cluj), în anul 1889. Conţine obiecte personale de podoabă, vase de ofrandă, majoritatea ornamentate cu plăcuţe sau perle de almandine în tehnica cloisonne-ului, de o deosebită fineţe în execuţie, depuse toate în mormîntul unui conducător local creştin.

Produse de artă proto-bizantină, provenite, probabil, în cea mai mare parte, dintr-un atelier al capitalei Imperiului Roman de Răsărit. Altele sînt în mod evident realizate de aurari locali. Sec. V. O parte din piese s-au pierdut cu timpul.

A-Pandantive mari (cinci bucăţi), care provin probabil de la o coroană. Partea superioară a acestora are forma unui poliedru compus din două părţi care, prin ornamentul cu almandine, sugerează două capete stilizate de animal (lup?), unite între ele. La partea superioară sînt prevăzute cu o pereche de verigi din sîrmă groasă de aur, iar la partea inferioară cu cinci verigi, mai mici, de care sînt suspendate lănţişoare terminate cu zurgălăi, din foaie modelată „au repousse”.

Înălţime-16,00 cm; diametru-1,80 cm; greutate-55,575 / 59,430 / 61,210 / 64,828 / 65,315 g.

B-Inele (trei exemplare, dintre care unul s-a pierdut după descoperire); dintre acestea, cel mai important este acela pe al cărui şaton a fost gravat cu litere latine numele principelui defunct: OMHARUS. Are forma inelelor romane tîrzii, „cu umăr”, şi a fost realizat prin turnare. Deasupra numelui posesorului sînt gravate cruciuliţe cu braţe egale. Pe şatonul celuilalt exemplar sînt gravate trei asemenea cruciuliţe.

Diametru-2,90 cm; 2, 80 cm; greutate-20,520 g; 28,625 g.

C-Cataramă mare, cu placă în formă de casetă ovală, cu suprafaţa şi marginile laterale bogat împodobite cu plăcuţe şi perle de almandin. Spinul, încovoiat ca un cioc de pasăre, este casetat de-a lungul unei nervuri mediane şi ornamentat cu almandine.

Diametru maxim-5,60 cm; diametru minim-4,00 cm; greutate-187,655 g.

D-Cataramă, cu placa cordiformă, cu suprafaţa celulară acoperită cu plăcuţe de almandin.

Diametru maxim-2,90 cm; diametru minim-2,20 cm; greutate-27,550 g.

E-Aplice ornamentale (patru bucăţi) dintre care una, triunghiulară, are faţa împodobită cu casete celulare umplute cu almandine; celelalte trei exemplare sînt lucrate din foaie simplă, decupată în forma unor siluete de păsări şi animale stilizate.

Lungime-cca. 2,00 cm; greutate-între 0,730 şi 4,860 g.

F-Panglică ornamentală, din bandă subţire, suprapusă în două sau trei straturi, împletită în formă de fundă.

Înălţime-18,00 cm; lăţime (panglică)-1,50 cm; greutate-45,750 g.

G-Două vase de argint (unul este fragmentat şi nerestaurat), pe care sînt redate în relief scene bahice alternate cu ornamente vegetale dispuse pe cele patru faţete. Ambele vase sînt identice ca dimensiune, formă şi decor.

Înălţime-31,00 cm; diametru maxim-48,00 cm; greutate-cca. 900,000 g.

H-Fibula, în formă de cruce latină cu braţele terminate în bulbi faţetaţi („capete de ceapă”). Are suprafaţa ajurată în mărunte motive geometrice care înconjoară o cruce latină.

Înălţime-11,00 cm; lăţime maximă-5,00 cm; greutate-50,350 cm.

I-Brăţară masivă, din bară cilindrică, cu capetele apropiate şi îngroşate.

Diametru-7,50 / 5,10 cm; greutate-230,310 g.

###

EXPERTIZARE / CERTIFICARE / EVALUARE diamante brute şi şlefuite, pietre preţioase diverse, bijuterii

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s