Tezaurul de la Apahida (jud. Cluj) / Apahida Treasure.

Tezaurul de la Apahida (jud. Cluj) / Apahida Treasure.

Cf. op. cit.

„Tezaurul de la Apahida (jud. Cluj), descoperit în anii 1968-1969. Prima descoperire a fost făcută, întîmplător, de patru lucrători zilieri care au topit o parte din piese, le-au refolosit sau deteriorat.

A doua descoperire a fost făcută prin cercetarea arheologică a locului. S-a constatat că piesele de aur şi almandine erau depozitate într-o ladă de lemn ferecată în fier, depusă ca ofrandă în mormîntul principelui anonim înhumat aici, la o distanţă de circa 500 metri de mormîntul lui Omharus.

După tehnică şi ornament, după amănuntele de ordin stilistic, piesele acestui tezaur par a fi fost produse ale unui atelier de seamă al Imperiului Roman de Răsărit, oferite unui localnic ca semn de investitură în funcţia politică supremă.

Artă proto-bizantină; sec. V-VI. În momentul de faţă tezaurul conţine 110 obiecte din aur şi almandine, două zăbale din fier, argint, aur şi almandine, un vîrf de lance acoperit cu o foaie de aur, un pahar cu legături de aur.

A-Aplicele, în formă de scut heraldic, cu o coroană stilizată şi două capete de vultur cu ciocul mult alungit şi încovoiat (27 bucăţi). Faţa aplicelor este împărţită în casete celulare cu pereţii ondulaţi, umplute cu plăcuţe de almandin; în centru, o plăcuţă mare, verde, de sticlă. Sînt prevăzute cu mai multe cuişoare de aur, nituite, cu care erau fixate pe un suport de piele.

Înălţime-3,50 cm; lăţime-3,80 cm; grosime-0,60 cm; greutate-între 16,580 şi 36,685 g; greutate totală-579,865 g.

B-Rozete cu bulb central (29 bucăţi diferite). Dintre acestea, cele mai frumoase şi mai fastuoase exemplare sînt cele patru rozete mari şi altele trei, mijlocii. Toate au o placă-suport, gen casetă, umplută cu o pastă albă pentru consolidare; de formă circulară, cu marginile subliniate de o sîrmă crestată (granulată) de aur. În centrul rozetei este fixat un bulb semisferic, cu suprafaţa împărţită în celule longitudinale, cu pereţii ondulaţi, umplute cu almandine, ca şi cele ale plăcii-suport.

-Rozetele mari:

Înălţime-3,20 cm; diametru-6,20 cm; grosime (placă)-0,90 cm; greutate-între 84,950 şi 124,800 g; greutate totală-444,565 g.

-Rozetele mijlocii:

Înălţime-2,30 cm; diametru-4,20 cm; grosime (placă)-0,50 cm; greutate-31,755 ; 38,050; 40,855 g.

C-Doi vulturi votivi, priviţi din faţă, cu aripile strînse. Sînt realizaţi dintr-o placă groasă, bombată la mijloc, pe care sînt sudate casete celulare, cu pereţii ondulaţi, umplute cu almandine fixate pe un suport de pastă albă. Vulturii au ciocul lung şi încovoiat, cu capetele întoarse astfel ca să privească unul spre celălalt; ochii sînt marcaţi cu mici perle de coral. Ghearele sînt redate prin almandine alungite, cu striuri longitudinale.

Înălţime-11,40 cm; lăţime-5,80 cm; grosime-0,50 cm; greutate-75,590 şi 77,520 g.

D-Placă ornamentală alcătuită din trei subansamble, în formă de coroană stilizată, plată, cu suprafaţa împărţită în caste celulare imitînd un fagure. Marginile sînt subliniate de un şir de perle de almandine. Suprafaţa laterală este şi ea împărţită în casete celulare, cu pereţii ondulaţi, placate cu almandine.

Înălţime-5,80 cm; lăţime-18,20 cm; grosime-0,70 cm; greutate-195,890 g.

E-Catarame mari (2 bucăţi; mai sînt şi altele, mai mici, nesemnificative), lucrate după acelaşi principiu al casetei împărţite în celule cu pereţii ondulaţi (la una lipseşte placa). Cele două părţi ale acestora, placa şi inelul, au forme simetrice, semicirculare, bogat împodobite cu plăcuţe sau perle de almandin. De o mare fineţe sînt baghetele cu crestături transversle fixate pe suprafaţa laterală a plăcilor sau pe spinii cataramelor. Atragem atenţia asupra motivului cruciat din centrul plăcii întregi, marcat cu plăcuţe vitroase verzi.

-Catarama întreagă:

Diametru placă-4,30 cm; diametru inel-4,80 cm; greutate-267,477 g.

-Catarama fără placă:

Diametru maxim-5,70 cm; diametru minim-3,30 cm; greutate-93,970 g.

F-Zăbale (două exemplare); sînt lucrate din fier, cu extremităţile cilindrice placate cu argint aurit şi împodobite cu cîte trei casete trilobate cu almandine. În prelungirea acestora erau montate pe un suport dur tuburi inelate din foaie de aur modelată „au repousse”.

Lungime-16,80 cm; lăţime-13,00 cm.

G-Vas de sticlă, de forma unei cupe fără suport, cu medalioane adîncite. Spre gură are o legătură ovală din plăcuţe de aur prinse între ele cu nituri mici.

Înălţime-16,70 cm; diametru la bază-3,80 cm; diametru la gură-12,00 cm.”

###

EXPERTIZARE / CERTIFICARE / EVALUARE diamante brute şi şlefuite, pietre preţioase diverse, bijuterii

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s