Mitra arhierească (probabil) a lui Antim Ivireanul.

Mitra arhierească (probabil) a lui Antim Ivireanul.

Cf. Ştefan Burda, „Tezaure de aur din România”, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1979.

„Mitră arhierească, provenită de la Mitropolia Ungrovlahiei. A fost dăruită, probabil, de către Constantin Brâncoveanu voievod marelui său prieten şi cărturar, Antim Ivireanul, o dată cu instalarea acestuia ca mitropolit al Ţării Româneşti.

Este lucrată din foaie de aur ajurată şi cizelată în somptuoase motive vegetale şi florale, combinate cu reprezentări de îngeri, coşuleţe şi vase cu flori ori fructe, motive florale din pietre preţioase şi perle. Friza circulară inferioară este alcătuită dintr-o suită de medalioane ovale renascentiste, încadrînd scene biblice, alternate cu personaje feminine, toate realizate „au repousse” şi mărginite de două registre de motive florale din rubine montate „au cabochon”, combinate cu perle prinse în mici tije de aur nituite.

De la motivul floral care înconjura crucea superioară (azi pierdută), coboară simetric, spre bază, patru benzi alcătuite din motive florale pe care sînt montate smaralde şi rubine. În total, pe această mitră se mai păstrează 270 rubine, 90 smaragde şi diferite perle.

După tehnica şi maniera de execuţie, după unele amănunte ale motivelor ornamentale-foarte asemănătoare cu acelea ale unor piese sigur atribuite-presupunem că această operă de excepţie, pînă acum inedită, a fost executată din porunca şi cu cheltuiala lui Brâncoveanu, de către aurarul veneţian Gerolamo Campagnani, pe care domnitorul îl însărcinase şi cu executarea ferecăturii icoanei de la mănăstirea „Dintr-un lemn”, în anul 1711. Artă românească (epoca brâncovenească); începutul sec. XVIII (probabil după 1709).

Înălţime-23,00 cm; diametru la bază-18,80 cm; greutate-1.693,000 g.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s