Faberge, artistul-bijutier (VII).

Faberge, artistul-bijutier (VII).

Equestrian Egg

Faberge a folosit platina în rare ocazii; un exemplu este Alexander III Equestrian Egg, oferit de ţarul Nicolae II mamei sale, în 1910. Acest ou imperial este din cristal de stâncă, montat în platină, un material extrem de dificil de prelucrat. La vremea respectivă statul rus nu avea mărci pentru platină deoarece, la începutul sec. XX, acest metal valora mult mai puţin decât aurul.

Probabil cel mai remarcabil aspect al măiestriei lui Faberge este calitatea emailului, atinsă prin folosirea generoasă de timp şi muncă. Din nou, sursa de inspiraţie au fost creaţiile artizanilor francezi din sec. XVIII, Faberge deopotrivă reînviind tehnicile lor-pierdute cu timpul-şi rafinându-le pentru a ajunge la rezultate încă mai splendide.

Problemele tehnice asociate cu emailul sunt complicate, în particular datorită utilizării în procesul de producţie a unor temperaturi foarte înalte. Un compus din sticlă şi oxizi metalici este încălzit până la punctul de topire, apoi aplicat şi fuzionat pe o suprafaţă metalică (de obicei argint) care a fost anterior gravată. Emailul clar se topeşte la 600 C, cunoscut drept „grand feu”, iar cel opac la 300 C, numit „petit feu”; aceste temperaturi înalte sunt cele care pun la încercare aptitudinile emailorului.

Cu siguranţă, Faberge a fost fascinat de email, utilizându-i din plin potenţialul, iar rezultatele pot fi văzute într-o serie de obiecte, majoritatea miniaturi. El a creat, de asemenea, modele care implică emailarea unor suprafeţe mari, printr-o tehnică cunoscută drept „en plein”, o metodă care a fost folosită de artizanii francezi din sec. XVIII, dar abandonată datorită dificultăţilor implicate. Artizanii lui Faberge au fost capabili, de asemenea, să emaileze suprafeţe rotunjite, un exerciţiu notoriu pentru dificultatea sa, folosind tehnica cunoscută drept „en ronde bosse”.

Profunzimea finisajului la emailul Faberge a fost obţinută prin suprapunerea câtorva straturi, uneori până la 6, la temperaturi descrescătoare. Acesta a fost un proces delicat, implicând o mare îndemânare, mai ales când piesa nu era plană. Efectul opalescent remarcat la creaţiile Faberge a fost obţinut prin folosirea unui prim strat de email în nuanţă oranj, peste care au fost aplicate o serie de straturi de email clar, pentru a se obţine atât de apreciatul şi frumosul efect iridescent.

Uneori erau încorporate între straturile de email modele din foiţă de aur, acele „paillons”, iar alteori picturi cu flori şi copaci, un proces complicat care necesita aplicarea suplimentară de material pe o suprafaţă deja arsă, înainte de adăugarea stratului final.

Efectele vizuale erau sporite cu ajutorul unor decoraţiuni gravate în metal, sau pe suprafeţe guilloche. Aceste modele puteau fi realizate manual, dar de obicei erau create utilizând o maşinărie numită „tour a guilloche”. Modelele de bază erau valuri şi raze de soare. La sfârşit emailul era şlefuit pe o roată de lemn şi piele de căprioară, vreme de multe, multe ore. Aceasta era o activitate îndelungată, necesitând o mare îndemânare, fiind esenţială pentru a se ajunge la finisajul pentru care emailul Faberge era atât de renumit.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s