Faberge, artistul-bijutier (IX).

Faberge, artistul-bijutier (IX).

Ca bijutier al Curţii imperiale, desigur, Faberge a fost solicitat adesea să realizeze piese somptuoase. De exemplu, o creaţie superbă din perle, oferită de Alexandru III tinerei Alexandra de Hesse, cu ocazia logodnei ei cu fiul său, Nicolae. S-a spus că ar fi valorat 250.000 de ruble-aur, fiind descrisă de Agathon Faberge drept cea mai mare tranzacţie cu un singur obiect, pe care tatăl său ar fi făcut-o cu ţarii.

Apoi un stomacher din diamante şi smaralde, realizat pentru Marea Ducesă Elisabeta Feodorovna, în 1900; o extraordinară tiara cu model floral, conţinând 40 carate de diamante; un colier cu smaralde, perle şi diamante, pentru Bal de Costume Russe, de la Palatul de Iarnă, din anul 1898.

Casa Faberge ţinea în stoc o selecţie de bijuterii importante, coliere, tiare, ş.a., pentru bogaţii clienţi din Rusia şi din străinătate. Multe dintre aceste piese au dispărut, deoarece au fost dezmembrate şi vândute de către emigranţii ruşi în anii de după Revoluţie; acest fapt explică de ce bijuteriile realizate de Faberge nu sunt atât de bine reprezentate în colecţiile moderne, precum alte exemple ale creaţiilor sale.

Bijuterie Faberge

Mai tipice pentru activitatea sa de bijutier sunt piesele mici, relativ modeste, precum broşe şi pandante, butoni de manşetă, brăţări şi ouă de Paşte în miniatură, pentru care firma sa era faimoasă. Evident, acestea erau dăruite de Paşte, fiind înşirate pe coliere, unde erau adăugate an după an.

Ouăle în miniatură, având sub 2,5 cm înălţime, sunt exemple uimitoare de măiestrie: adesea cu email viu colorat, ornate cu pietre preţioase şi semipreţioase, într-o mare varietate de modele, uneori celebrând o anumită dată, sau comemorând un regiment; decorate cu flori şi animale, în unele cazuri fiind realizate din pietre dure superb şlefuite, precum bowenit, cuarţ roz şi calcedonie.

Miniaturile acestea erau populare în Rusia în cadrul ritualurilor tradiţionale de Paşte; de asemenea, au fost preferate de către societatea edwardiană, o lume sofisticată, astfel cum ne arată registrele filialei Faberge din Londra.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s