Faberge, artistul-bijutier (V).

Faberge, artistul-bijutier (V).

Nu este clar cât de mult a fost afectat Faberge de mişcarea Mir Iskvussa, dar este sigur că a fost pe deplin conştient de existenţa ei, utilizând orice aspecte ale mişcării care îl atrăgeau. Abordarea sa, ca de obicei, a fost eclectică în privinţa surselor implicate. Faberge era parte a vieţii cosmopolitane, sofisticate, din St. Petersburg, centrul modei şi artei din Rusia, iar clienţilor le oferea piese care să le satisfacă gusturile rafinate.

Mai presus de orice, Faberge a fost rus, fiind influenţat de cultura propriei sale ţări, la fel ca toţi artiştii care lucrau aici, incluzând străinii veniţi în Rusia-în special în timpul domniei lui Petru cel Mare-şi afectaţi de spiritul unic al acestei ţări misterioase.

Numele francez al lui Faberge şi trecutul său au determinat pe mulţi să-l considere un francez care s-a întâmplat să trăiască în Rusia; dar el descindea din generaţii de ruşi, iar stilurile franceze pe care le folosea erau o chestiune de alegeri artistice, mai curând decât de moştenire genetică. Aspectele ruseşti ale operei sale pot fi văzute în icoane şi cruci din gama obiectelor tradiţionale ruseşti, create pentru celebrarea tri-centenarului dinastiei Romanov, în 1913.

Ca individ, şi ca om de afaceri, era atent la schimbările modei, iar lucrările reflectă un număr de astfel de modificări, petrecute în timpul vieţii sale. Nu a fost un artist izolat, ci parte a întregii lumi, familiar cu cei bogaţi şi privilegiaţi. Totuşi, sunt câteva aspecte prezente constant în creaţiile sale: calitatea execuţiei, un sens al modestiei, evitarea ornamentelor exagerate.

Unele lucrări au o abordare surprinzător de modernă, cu ani înaintea timpului său. Tabacherele sunt un exemplu, realizate din materiale frumoase, dar strict funcţionale. Eliberate de excesul de ornamente, sunt miracole de desen şi execuţie combinate, definind-în sine-bunul gust.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s