Safirele de la Ilakaka, Madagascar (II).

Safirele de la Ilakaka, Madagascar (II).

Condiţiile în sudul Madagascarului sunt extrem de schimbătoare, competiţia fiind acerbă, în special între srilankani şi thailandezi. Dealerii încearcă să dirijeze cât de mult material pot către centrele de tratare din ţările lor. Comportamentul agresiv este obişnuit, extorcările, jafurile şi crimele având loc în mod regulat. Pentru a se proteja de ameninţările acestea extrem de reale, dealerii trebuie să fie permanent înarmaţi.

Mediul din împrejurimile Ilakaka are de suferit, datorită mineritului extins şi intens. Minerii sapă puţuri de 3 x 5 m, adânci între 4-25 m; apoi scot prundişul din puţuri şi îl spală în râul din apropiere. Când un puţ este golit de comorile sale, se mută mai departe, lăsând terenul împânzit de cratere.

Mulţi se tem de impactul acestor activităţi asupra mediului natural, divers şi bogat din Madagascar, unde 80% dintre plante şi animale sunt unice acestei zone de pe glob. La mijlocul anilor 1990, pentru a le proteja, mineritul a fost strict interzis în partea de nord a insulei; unii se gândesc că este doar o chestiune de timp până când se vor lua aceleaşi măsuri şi în jurul Ilakaka.

Pe lângă Ilakaka, în Madagascar mai sunt două depozite, Ambondromifehy şi Andranondambo; împreună, acestea au afectat substanţial piaţa internaţională a safirelor. Abundenţa safirelor albastre, de calitate comercială, a redus preţul per carat-pe acest segment al comerţului-cu până la 20%. Deoarece majoritatea materialului este tratat, cererea pentru safirele albastre netratate a sporit.

safir
safire

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s