Marii bijutieri şi maharajahii indieni (III).

Marii bijutieri şi maharajahii indieni (III).

Coincidenţa istorică a contribuit, de asemenea, la îmbogăţirea stilului euro-indian de bijuterii. După Revoluţia din 1917, maharajahii indieni au luat locul aristocraţilor ruşi drept cei mai mari cumpărători de bijuterii şi pietre preţioase din Europa.

Nobilimea rusă, care a reuşit să ia rămăşiţe ale fostei bogăţii, sub formă de bijuterii sau pietre preţioase, le vindea acum bucată cu bucată pentru a putea supravieţui. Când au apărut pe piaţă pietre preţioase ale proprietarilor ruşi (având adesea origine indiană), maharajahii indieni au concurat membrii caselor regale şi bogaţii Europei pentru a intra în stăpânirea lor.

Numeroase astfel de pietre au fost folosite-într-un număr fără precedent-de către maharajahi pentru comenzi importante de bijuterii, numite „commandes speciales”, plasate marilor bijutieri.

Datorită naturii confidenţiale ale comenzilor de bijuterii venite din partea clienţilor, cunoaşterea efectivă a pieselor completate pentru maharajahi este limitată. Totuşi, unii producători au prezentat public creaţiile pentru aceştia, se presupune cu aprobarea destinatarilor, şi le-au făcut reclamă în cadrul unor expoziţii.

Informaţii suplimentare sunt oferite de o serie recentă de cărţi, legate de istoria marilor case franceze de bijuterii. Nivelul la care a ajuns sprijinul maharajahilor probabil nu va fi dezvăluit niciodată, dar ceea ce se cunoaşte deja este impresionant.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s