Bijuterii victoriene cu gheare de tigru (I).

Bijuterii victoriene cu gheare de tigru (I).images (8)

La sfârşitul sec. XIX, contactele interculturale între India şi Marea Britanie au avut un impact mai mare asupra bijuteriilor britanice, decât este în general recunoscut. Un moment interesant l-a constituit folosirea de către britanici a ghearelor de tigru ca o formă de bijuterie-trofeu pentru femei, o modă răspândită ulterior pe continentul european.

Judecând după cantitatea de bijuterii cu gheare de tigru existente în Marea Britanie, acestea s-au bucurat de o popularitate considerabilă. Folosirea lor este contemporană cu alte bijuterii-trofeu din Europa, în care coarmele, colţii şi ghearele altor victime nefericite ale vânătorii au fost adesea utilizate în monturi elaborate.images (6)

Astăzi pare surprinzător că un obiect precum gheara de tigru, expresie a violenţei, suferinţei şi morţii, a putut fi cu atâta uşurinţă acceptat de englezoaica din epoca victoriană.

Folosirea ghearelor de tigru în India, ca amulete, a fost cu certitudine familiară britanicilor care au servit imperiul aici. Vânătoarea de tigri, în acea perioadă, era văzută ca „sportul regilor”, fiind foarte la modă în sezonul rece; pentru maharajahii indieni care locuiau în zone populate de tigri era un obicei să invite membrii caselor regale, şi înalţi funcţionari guvernamentali, să participe la shikar (vânătoare), după cum indică şi numeroase picturi în miniatură mogule.

Pentru un vestic, a fi invitat la un astfel de eveniment, era o confirmare a statutului social înalt pe care îl avea. Iar una dintre cele mai bune căi  de a-l reaminti era să ia cele 20 gheare ale fiecărui animal pe care îl putea ucide, şi să le transforme în bijuterii.

images (7)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s