Faberge, artistul-bijutier (I).

Faberge, artistul -bijutier(I).

Faberge „peacock-egg”

Printre istoricii de artă s-a dezbătut, în discuţii îndelungate, dacă Faberge poate fi numit un artist, sau descrierea mai precisă ar fi cea de artizan. Dacă definirea unui artist este o persoană care se exprimă într-un mod extrem de individual, printr-un act personal de creaţie, folosindu-şi talentele indiferent de mediul ales, atunci Faberge nu a fost un artist. În schimb, a fost geniul care a condus o mare organizaţie, ce folosea-în perioada de vârf-sute de oameni, producând mii de obiecte, cu dreptul de a fi numite Faberge, deşi nu erau realizate de acesta.

Într-adevăr, nu există nici o dovadă că vreuna dintre piese a fost executată de către acesta, sau că oricare dintre desene a făcut-indiscutabil-de către el. Dar toate probele de care dispunem, din surse primare, colegi şi membri ai familiei, arată influenţa pe care a exercitat-o, şi cum a făcut posibil pentru înfloritoarea sa organizaţie să producă o gamă largă de obiecte, toate purtând stilul său unic, inconfundabil.

După Bainbridge şi alţii, Faberge era un om reticent; dar a fost neobişnuit de direct într-un interviu oferit gazetei ruseşti Stoliza i Usadba, în ianuarie 1914, în care îşi exprimă fără dubiu părerea despre sine, în dezbaterea privind artiştii şi artizanii:

„Clar, dacă compari obiectele mele cu cele ale altor firme, precum Tiffany , Boucheron şi Cartier, vei descoperi-desigur-că valoarea lor este mult mai mare decât a celor pe care le fac eu. În ceea ce-i priveşte, este posibil să găseşti la ei pe stoc un colier de 1.500.000 ruble. Dar, fireşte, oamenii aceştia sunt negustori, şi nu artişti-bijutieri. Pe mine mă interesează puţin lucrurile scumpe, dacă valoarea lor constă în numărul diamantelor sau perlelor.”

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s