Diamantul albastru Hope (II).

Diamantul albastru Hope(II).

diamantul hope

Greutatea diamantului brut: 110,50 carate;

Greutatea actuală, tăiat: 45,52 carate;

Forma: perniţă (cushion-cut);

Culoarea: Fancy Deep grayish blue;

Claritate: VS1

Istoria diamantului cunoscut în prezent drept Hope începe în India, la mijlocul sec. XVII, când Jean Baptiste Tavernier

Jean Baptiste Tavernier

a cumpărat un diamant albastru-safir, pe care l-a numit Albastru Tavernier / Tavernier Blue. În 1669 a vândut piatra regelui Franţei, Louis XIV, ulterior fiind cunoscută drept The Blue Diamond of the Crown, rămânând în posesia familiei regale până în anul 1792.

Henry Philip Hope

Dispărut în timpul jafului de la Garde Meuble, a reapărut în Londra unde, cândva înainte de 1839, a fost cumpărat de Henry Philip Hope, care i-a dat numele familiei sale; s-a aflat în posesia acesteia până în 1901. Apoi a avut proprietari în Turcia şi Franţa.

Pentru a spori atractivitatea pietrei, Pierre Cartier (Paris) s-a folosit de poveşti imaginare, şi de exagerarea adevărului, inventând faimosul „blestem”, conform căruia fiecare proprietar al acestui diamant va fi urmărit de ghinion.

În 1911 piatra a trecut Atlanticul, fiind cumpărată de la Cartier de bogata moştenitoare Evalyn Walsh McLean, pentru 180.000 dolari (cca. 300 kg. aur 24K). Tratat regeşte mai bine de două secole, diamantul Hope s-a bucurat în noua patrie de puţin respect: a fost ţinut într-o cutie de pantofi, şi împrumutat prietenilor pentru a-l purta (unul din aceştia fiind câinele Mike, din rasa Great Dane).

McLean a murit în 1947; moştenitorii ei au vândut piatra pentru a-i achita datoriile, fiind achiziţionată în 1949-împreună cu alte bijuterii ale acesteia-de Harry Winston, contra sumei de 1,3 milioane dolari.

În 1958 Winston a donat diamantul albastru către Smithsonian Institution, Washington, D.C., unde încă se află expus. Se spune că ar fi cea mai populară atracţie a muzeului.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s