„Eureka”-primul diamant din Africa de Sud.

Eureka Diamond

„Eureka”-primul diamantdin Africa de Sud.

Greutate: 21,25 carate brut, 10,73 carate tăiat;

Culoare: galbenă;

Claritate: nu este înregistrată;

Tăiere: oval, briliant;

Sursa: Cape Province, South Africa.

În timp ce diamantul Star of Africa este creditat-în general-cu începerea industriei diamantelor în Africa de Sud, Eureka a fost-de fapt-primul diamant autentificat, descoperit aici.

Numele „Eureka” are originea în limba greacă, insemnând „Am descoperit!”. De aceea a fost numele perfect pentru diamantul care a atras atenţia lui Erasmus Jacobs, fiul de 15 ani al unui fermier din Cape Colony, în 1866. Gândind că a găsit o pietricică drăguţă, l-a luat acasă, şi i l-a dat surorii sale mai mici, să se joace cu el.

Un fermier din vecinătate, numit Schalk Van Niekerk, a vizitat ferma familiei Jacobs. Când a văzut fetiţa jucându-se cu nişte pietricele, i-a cerut să i le dea pentru a arunca o privire. „Pietricica drăgălaşă” i-a atras atenţia, şi s-a oferit s-o cumpere; în loc de aceasta, a primit-o în dar de la mama copilului. După câteva încercări de a-i afla adevărata identitate, Van Niekerk a încredinţat piatra lui John O’ Reilly, vânător local şi negustor.

Precum Van Niekerk, O’ Reilly a suspectat că piatra este un diamant, şi a dus-o la comisarul civil din Colesberg. Comisarul a sugerat să fie trimisă la un doctor (şi mineralog amator) în Grahamstown; doctorul este cel care, în final, a confirmat ceea ce au suspectat ceilalţi: era un diamant cântărind brut 21,25 carate, valorând 500 lire (4 kg. aur 22K).

În final Eureka a ajuns la Londra, unde experţii au confirmat identitatea şi valoarea. Oficialii din Cape Colony au expus cu mândrie o replică din cristal a diamantului la Expoziţia din Paris, 1867 (s-au temut că diamantul adevărat ar putea atrage hoţii). Curând după aceea Eureka a fost tăiat într-un briliant oval de 10,73 carate, valorând 800 lire (cca. 6,4 kg. aur 22K).

În 1947 un diamant despre care se credea a fi Eureka a apărut la casa de licitaţie Christie’ s. Era vorba despre diamantul central dintr-o brăţară, vândută cu 5.700 lire. În 1966, 100 de ani după descoperire, De Beers l-a cumpărat şi l-a adus „acasă”. Se află expus la Open Mine Museum, Kimberley, Africa de Sud.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s