Începutul exploatării diamantelor în Africa de Sud (II).

Începutul exploatării diamantelor în Africa de Sud (II).

Istoria diamantelor africane începe în 1866, odată cu descoperirea unui diamantebrut de 21,25 carate, la o fermă din Kimberley, Africa de Sud; deşi există dovezi că au fost găsite şi alte pietre, unele încă din 154, Eureka, cum a fost numit, a fost primul diamant autentificat.

Diamant eureka

După acesta au trecut aproape trei ani fără descoperiri importante, iar interesul pentru explorarea diamantelor a scăzut, până când-în 1869-a fost găsit un diamant brut magnific, de 83,50 carate, numit Star of South Africa (notă: diamantul şlefuit, provenit din acest brut, l-am văzut expus la Londra). Prospectorii au început să caute pe malurile râului Vaal, locul de provenienţă al diamantului menţionat anterior, găsind mai multe pietre. Astfel a început „goana după diamante”.

Diamantul Star of South Africa

Din întreaga lume au început să vină oameni, în căutarea unei oportunităţi de a se îmbogăţi; mulţi dintre primii prospectori au fost englezi, urmaţi de alţii di diverse ţări europene, America de Nord, Australia.

Prospectorii (engl. diggers, to dig-a săpa) angajau băştinaşi africani, astfel încât numeroşi bărbaţi de culoare străbăteau distanţe lungi pentru oportunitatea de a lucra în mine, lăsându-şi în urmă familiile pentru prima dată; dar promisiunea unor venituri regulate, banii cu care se întorceau acasă, făcea călătoria profitabilă.

Aceşti diggers au început să jaloneze concesiuni în susul şi în josul râului Vaal; circa 10.000 de oameni au invadat zona, construind un şir de tabere de corturi. Între timp, câteva diamante găsite pe platourile aride (un om a găsit o mână de diamante în glodul cu care îşi făcea chirpici / cărămizi ecologice, pentru a-şi ridica o casă), la distanţă de râu, au atras prospectorii, începând faza „săpăturilor uscate” (dry diggings, termen din epocă), implicând instrumente simple (târnacop şi lopată); un avantaj era faptul că oamenii nu mai trebuiau să stea în apă ore în şir, sau să rişte inundarea concesiunilor.

###

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s