Diamante – De Beers (I).

Diamante-De Beers (I).

Cecil Rhodes

După ce Cecil Rhodes a format De Beers, compania a luat legătura cu un grup proeminent de comercianţi de diamantedin Londra; organizaţia era cunoscută sub numele London Diamond Syndicate, sau The Syndicate. Sindicatul s-a angajat să cumpere şi să vândă întreaga producţie de diamante, inclusiv cele extrase de De Beer. Conlucrând, De Beersşi Sindicatul au corelat producţia cu cererea consumatorilor.

Chiar şi cu ajutorul Sindicatului, succesul De Beers în încercarea de a menţine preţurile prin controlarea producţiei, a fost doar parţial. Acest fapt s-a datorat înfiinţării unor mine importante de diamante, independente, deţinute şi operate de companii germane.

Prima dintre acestea a fost mina Premier, creată în 1903; apoi, în 1908, depozite aluviale bogate au fost descoperite în colonia germană Africa de Sud-Vest (actualmente Namibia).

Nu doar minele independente creau probleme companiei De Beers: în 1907 industria de bijuterii a fost lovită de o recesiune globală. Cererea de diamante aproape a dispărut, astfel încât Sindicatul ajunsese să deţină un stoc mare de diamante pe care nu le putea vinde. De Beers a redus producţia; dar preţurile au continuat să scadă, deoarece mina Premier şi noile companii miniere germane, nefiind parte din Sindicat, au continuat să producă.

În anii 1920 prospectorii au descoperit noi depozite aluviale la Lichtenburg (vestul Transvaal) şi în Namqualand (în apropiere de coastă, la sud de râul Orange). Apoi, mai multe depozite de diamante au fost găsite în Angola, Congo Belgian, şi în alte părţi din Africa. Unele erau exploatate de cei care le-au descoperit, altele de guvernele locale. Când guvernele s-au implicat în afacerea producţiei de diamante, o nouă provocare a fost adăugată încercărilor De Beers de a controla piaţa.

A devenit imposibil pentru De Beerssă deţină fiecare mină în parte, astfel încât compania s-a limitat să cumpere toate diamantele brute, de oriunde erau produse. Compania a considerat că aceste activităţi sunt necesare pentru protejarea preţurilor diamantelor, şi asigurarea stabilităţii pieţei.

Pînă în 1929 compania a cumpărat cantităţi uriaşe de diamante brute de la minele din Angola, Congo Belgian, Lichtenburg, şi Namaqualand.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s