Minele de diamante: Jagersfontein.

Minele de diamante : Jagersfontein.

Jagersfontein a fost una dintre primele pipe descoperite în Africa de Sud. În vara anului 1870 prospectorii au decopertat deja două pipe de diamant gigantice de kimberlit în apropierea oraşului Kimberley.

Într-o zi, supraveghetorul fermei Jagersfontein, un bărbat pe nume Klerk, a găsit în albia secată a unui pârâu un diamantede 50 carate. Noutatea s-a răspândit rapid, o mulţime de prospectori îndreptându-se către această fermă, şi zonele înconjurătoare.

Primele diamantede la Jagersfontein au fost scoase dintre bolovani, pe fundul unui pârâu, astfel încât primii prospectori au crezut că au descoperit o sursă aluvială; niciodată nu şi-au închipuit că mina va atinge, cu timpul, adâncimea de 762 metri.

În general diamantele de la Jagersfontein erau de foarte bună calitate; în fapt, vechiul termen pentru această calitate de pietre, „jagers”, provenea de aici. Unul dintre cele mai faimoase diamante extrase a fost Excelsior (vezi articol în blog), cântărind brut 995,20 carate.

Operaţiunile la mina Jagersfontein au încetat în mai 1971; la acea vreme, cu o productivitate sub 10 carate de diamante pentru fiecare 100 tone kimberlit, şi o adâncime extraordinară la care se ajunsese, exploatarea lor a devenit prea dificilă şi costisitoare pentru a fi continuată.

 

mina de diamante Jagersfontein

Lasă un comentariu