Mine de diamante din Africa de Sud (Cullinan / Premier, Finsch, Venetia).

Mine de diamante din Africa de Sud (Cullinan / Premier, Finsch, Venetia).

Diamantele au fost găsite în Africa de Sud la sfârşitul anilor 1800 (notă: alte surse indică mijlocul sec. XIX); acestea au provenit, la început, din surse aluviale. Odată ce prospectorii au descoperit primele pipe de kimberlit, aceste surse primare s-au alăturat celor secundare (aluviale). Deşi această ţară nu mai domină de multă vreme producţia mondială de diamante, este încă o sursă importantă.

Primele depozite, descoperite între 1869-1871, erau situate în jurul oraşului Kimberley (notă: pentru exactitate, oraşul Kimberley a fost creat în zona lor!), iar minele care au rezultat au format baza companiei De Beers Consolidated Mines Ltd., marcând naşterea industriei moderne a diamantelor.

Aceste mine timpurii din Africa de Sud produceau (între 1872-1903) cca. 2-3 milioane carate anual, 95% din producţia mondială a vremii. Un lucru uimitor, 4 dintre aceste mine încă mai sunt operaţionale, deşi cantitatea de diamante extrasă este în scădere. Astăzi, totalul lor combinat reprezintă 0,7% din producţia mondială.

În mod curent, producţia din Africa de Sud (cca. 90%) provine din pipe de kimberlit. Trei dintre cele mai importante sunt Cullinan (iniţial numită Premier, atunci când a fost deschisă, în 1903); Finsch, înfiinţată la mijlocul anilor 1960; şi Venetia, 1991.

mina de diamante Cullinan

Mina CULLINAN a produs sute de diamante cântărind 100 carate sau peste; un sfert din toate diamantele de peste 400 carate descoperite în lume provin din această sursă, în care se mai găsesc-uneori-unele diamante rare, albastre.

Mina a devenit faimoasă în 1905, când a fost descoperit cel mai mare diamant brut din lume, Cullinan (vezi art. distinct în blog, mai amplu, cu ilustraţii), cântărind 3.106 carate. Piatra încă mai deţine recordul de cel mai mare diamant brut descoperit vreodată.

În 1986 dintr-un cristal brut de 599 carate, provenind de aici, a rezultat Centenary Diamond, 273,85 carate, numit astfel pentru a comemora a 100-a aniversare a companiei De Beers.

Mina FINSCH a fost o exploatare deschisă până în 1990, când a fost convertită într-o operaţiune subterană. Deţine distincţia de a fi cea mai tehnologizată mină subterană din lume.

VENETIA este cea mai nouă şi-probabil-cea mai semnificativă mină de diamante din Africa de Sud. Descoperită la mijlocul anilor 1970, a început să producă în 1991. Diamantele extrase anual totalizează între 4-5 milioane carate, din care cca. 40% sunt de calitate gemă. Volumul de diamante, şi procentul ridicat al pietrelor de calitate gemă, plasează Venetia într-una dintre primele poziţii în lume.

mine de diamante finsch

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s