Mina de diamante Mwadui (Tanzania) şi John Thorburn Williamson.

Mina de diamante Mwadsui (Tanzania) şi John Thorburn Williamson.

John Thorburn Williamson (1907-1958) este cunoscut pentru îndelungatele sale cercetări, urmate de descoperirea unei gigantice pipe de diamante, la MWADUI, în Tanganyika (acum Tanzania). Acest aventurier, geolog, şi căutător de comori, s-a născut în Canada, dar a făcut istorie în Africa.

După ce au fost găsite câteva diamantealuviale în zona lacului Victoria, Williamson a fost convins că în apropiere se află o pipă. Cercetările le-a început în anul 1936, străbătând regiunea în lung şi în lat de nenumărate ori. În 1940 eforturile sale au fost răsplătite, lângă micul sat Mwadui.

John Thorburn Williamson

Aici a descoperit pipa ce urma să devină mina Williamson; a fost cea mai mare exploatare din lume, extinzându-s pe o suprafaţă de peste 1,45 km2, şi producând peste 13 milioane carate de diamante, inclusiv numeroase pietre rare, cu nuanţă roz.

Unul dintre aceste diamante roz, descoperit în 1947, cântărea brut 54 carate. Numit Williamson Pink, a fost şlefuit într-un briliant rotund de 23,60 carate. Williamson l-a oferit prinţesei Elizabeth (actualmente regina Elizabeth II) a Angliei, ca dar de nuntă.

Diamant Williamson Pink ( piatra centrala )

Vreme de 17 ani Dr. Williamson a condus mina ca pe propriul său regat; a construit oraşul Mwadui, pentru a găzdui cele câteva mii de angajaţi. În 1958, la vârsta de 50 de ani, Williamson a murit de cancer la gât. Curând după aceea Tanganyika, care era colonie britanică, şi-a dobândit independenţa, formând cu Zanzibar statul numit Tanzania.

În anii care au urmat producţia s-a redus, iar mina Williamson a început să decadă, fiind închisă în 1994. În 1997 De Beers şi Tanzania au ajuns la o înţelegere pentru a redeschide şi reutila mina, numită acum Mwadui.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s