Imperiul lui Faberge (XIII).

Imperiul lui Faberge (XIII).

Mărcile proprii ale lui Faberge diferă, în funcţie de originea pieselor, St. Petersburg sau Moscova. Articolele din St. Petersburg, de obicei, poartă semnătura completă a lui Faberge, cu caractere chirilice, fără iniţială. Pentru obiectele mai mici din St. Petersburg, marca este iniţialele lui Faberge în caractere chirilice.

Obiectele provenind din Moscova au „C. Faberge” în caractere chirilice, şi un vultur imperial bicefal ştanţat. Vulturul imperial mai apare pe obiectele de argint realizate sau vândute de filiala din St. Petersburg, create în atelierele lui Anders Nevalainen, Julius Rappaport şi Stefan Wakeva, şi de către Primul Artel al Argintului (artelurile fiind cooperative ale aurarilor, argintarilor şi bijutierilor, cu care colabora uneori Faberge).

Obiectele destinate pieţei europene au numele lui Faberge sau iniţialele sale cu litere latine, cele mai multe lucrări purtând numere de inventar zgâriate pe metal.

Un aspect semnificativ legat de mărci este acela că meşterii din Moscova nu semnau obiectele pe care le produceau, lucru pe care îl făceau întotdeauna cei din St. Petersburg; chiar atunci când numele lui Faberge lipsea de pe articolele produse în St. Petersburg, ceea ce se întâmpla frecvent, piesele purtau numele meşterului răspunzător pentru ele. Aceasta pare să fie o recunoaştere a statutului autonom al meşterilor, indicând faptul că piesa era lucrarea unui artizan independent, în cadrul imperiului Faberge.

Trebuie reamintit că nu toate piesele Faberge au mărcile corespunzătoare; atunci când le au, datarea şi stabilirea provenienţei trebuie să fie uşoare, dar acesta nu este întotdeauna cazul, de vreme ce Faberge avea-pentru a o numi astfel-o abordare liberală în ceea ce priveşte importanţa mărcilor.

În unele cazuri, precum animalele din piatră, ar fi imposibil de ştanţat o marcă pe o piesă, deoarece ar desfigura materialul. Piesele delicate, precum florile şi bijuteriile, sunt adesea nesemnate, datorită problemelor ridicate de găsirea unui loc unde să fie plasată semnătura. În aceste cazuri, experţii în lucrările Faberge se bazează pe experienţa lor, şi pe abilitatea de a recunoaşte stilul Faberge.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s