Imperiul lui Faberge (XI).
Registrele de stocuri ale lui Holmstrom dezvăluie un fragment fascinant de informaţie, sub forma unei acuarele reprezentând o broşă cu mozaic de pietre colorate, înconjurată de jumătăţi de perlă şi email alb opac. Desenul îi aparţine lui Alma Pihl, datat 24 iulie 1913; acest desen precede, cu certitudine, Mosaic Egg din 1914, care a fost oferit de Nicolae I împărătesei sale.

Alma Pihl este creditată şi cu realizarea încântătorului desen pentru Winter Egg, oferit în 1913 de către Nicolae I împărătesei-văduve. Sculptat în cristal de stâncă, gravat cu flori, şi conţinând o surpriză sub forma unui coş cu picături de zăpadă, frumuseţe piesei îţi taie respiraţia.
Probabil cel mai frumos studiu din aceste două volume este un desen în mărime naturală a unei flori „nu-mă-uita”, un subiect favorit printre florile lui Faberge. Datat 12 mai 1912, prezintă modul în care urma să fie realizată floarea: frunzele din nefrit, floarea din turcoaz, în centru cu diamante tăiate rose, lujerul din aur gravat, într-un simplu borcan de cristal de stâncă, tăiat cu iscusinţă, astfel încât să dea iluzia că floarea se află în apă.

Snowman, în articolul său „Two Books of Revelation”, observă că deşi lujerele unor flori Faberge sunt ştanţate cu marca aurarului: „Însuşi faptul că modelul unei flori trebuie să figureze printre cele cu bijuteriipare să demonstreze că…natura lor este, într-un anume sens, ambiguă, existând într-un fel de ţară a nimănui, printre objet de vitrine şi bijuterii.”. Arată, de asemenea, cum au fost folosiţi cei mai potriviţi artizani pentru o lucrare anume, o decizie care era luată în cadrul unei şedinţe, în timpul planificării modelului.
Floarea necesită un înalt nivel de măiestrie din partea unui bijutier; dacă era un obiect solicitând îndemânarea unui aurar, s-ar fi aflat în atelierul lui Henrik Wigstrom.