Imperiul lui Faberge (IX).

Imperiul lui Faberge (IX).

Bainbridge îşi aminteşte că Faberge avea un evident dezgust pentru scrisori şi-în general-pentru tot ceea ce era scris, preferând să trateze direct cu oamenii; aceasta explică de ce atât de multe informaţii despre el provin din alte surse decât Faberge însuşi.

Cu toate acestea, în 1986, a fost descoperit un grup de documente care adaugă informaţii nepreţuite despre operaţiunile lui Faberge. Acestea sunt registrele de stocuri ale lui Albert Holmstrom, în care sunt descrise detaliat toate obiectele create în ateliere, între 6 martie 1909 şi 20 martie 1915.

Se poate crede că această descoperire majoră a fost făcută de Kenneth Snowman, autoritatea de frunte în materie de Faberge, care şi-a petrecut mare parte din viaţă cercetând şi explicând arta lui Faberge. Registrele au fost duse din Rusia în Lituania în 1925 de către un lucrător din atelierul lui Albert Holmstrom, apărând decenii mai târziu la San Francisco, unde au fost imediat achiziţionate de Snowman.

Cele două volume au fost descrise de Snowman într-un articol intitulat „Two Books of Revelation”, în revista Apollo, 1987. Acestea cuprind 1.221 pagini mari, acoperite cu schiţe şi picturi, care prezintă modul în care a fost transpus în practică fiecare desen, cu descrierea materialelor şi pietrelor, şi costul lor. Sute de astfel de desene înfăţişează broşe, pandante, ouă de Paşte în miniatură, inele, coliere, butoni de manşetă.

Ilustraţiile sunt bogate în culori şi precise în detalii, după cum poate fi observat când desenul este comparat cu produsul finit. Grija, precizia, şi talentul artistic al celor care au făcut consemnările în registre sunt tipice pentru Faberge.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s