Imperiul lui Faberge (VIII).

Imperiul lui Faberge (VIII).

Deşi condiţiile de muncă în atelierele lui Faberge erau bune, timpul de lucru era lung, cu angajaţi care munceau de la 7 la 23 în cursul săptămânii, şi 8-13 duminica. Acest timp era lung chiar şi pentru standardele vremii, dar orele suplimentare erau bine plătite.

Apariţia clasei muncitoare, odată cu industrializarea Rusiei, a condus la o exploatare crâncenă a acestor muncitori, în special la Moscova, unde exista o forţă de muncă numeroasă, dispusă să lucreze pentru bani puţini. În St. Petersburg, unde muncitorii erau puţin numeroşi, angajatorii îi tratau ceva mai bine.

Reformele erau în curs de apariţie, determinate nu atât de impulsuri caritabile, cât de necesitatea unei mai mari eficienţe, şi de faptul că lucrătorii obosiţi produceau bunuri de proastă calitate. În 1897 a fost introdusă legea care limita timpul de lucru pentru adulţi la 11 1/2 ore pe zi; reglementarea din 1882 interzicea ca minorii să lucreze noaptea, stabilind că copiii între 12-15 ani nu puteau lucra mai mult de 8 ore / zi.

 

Faberge, deşi un angajator patern, cumsecade, în mod clar solicita celor din jurul său o mare abnegaţie. Lucrul acesta era necesar pentru menţinerea standardelor, şi pentru satisfacerea cererilor legate de produsele sale.

Trebuie reamintit că-judecând în lumina unei afaceri moderne-firma se afla într-o poziţie extraordinară, fiind capabilă să vândă tot ceea ce producea, iar Faberge se afla constant sub presiunea de a produce mai mult, pentru a-şi satisface clienţii. Bainbridge îşi aminteşte de începuturile asocierii cu Casa Faberge, concluzionând: ” treaba mea nu era să atrag clienţii ci, mai curând, să-i alung .”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s