Imperiul lui Faberge (III).

Imperiul lui Faberge (III).

Faberge a fost geniul care a condus firma dar, de vreme ce nu există dovezi că ar fi realizat el însuşi vreun obiect, meritul pentru strălucitoarele lucrări în aur şi argint trebuie să revină meşterilor; artizani cu o astfel de îndemânare încât poate fi argumentat că lor-în egală măsură cu Faberge-li se cuvine recunoaşterea din partea posterităţii.

Artizanii aceştia erau independenţi, lucrând cu Faberge pe bază de contract, într-un aranjament democratic, aproape ca parteneri, dar cu mai multe privilegii decât obligaţii.

Meşterii nu plăteau pentru chiria atelierelor, sau pentru materialele scumpe necesare activităţii lor, toate fiind asigurate de Faberge, împreună cu desenele. Îşi angajau propriile lor echipe de muncitori, având libertatea de a se concentra pe detaliile practice ale muncii lor, deoarece vânzarea produselor finite era preluată de Faberge. Pentru activitatea lor aceşti meşteri primeau un anume procent din profit.

În vârful ierarhiei se afla Faberge, urmat de meşterul-şef, sub acare se aflau o serie de meşteri, apoi artizani independenţi, ucenici şi diverşi muncitori. La apogeul prosperităţii firmei erau angajaţi mai mult de 500 de oameni (peste 700, susţine Bainbridge), din care circa 20 doar pentru a realiza frumosele casete din lemn ce urmau să conţină creaţiile Casei Faberge.

Primul meşter-şef asociat cu Faberge a fost Erik August Kollin (1836-1901), un finlandez care a deţinut acest post între 1870-1886. A fost renumit pentru creaţiile sale ca aurar, lucrând în stil antic, în special pentru reproducerea tezaurelor sciţilor, descoperite în Crimeea, datând din cca. 400 î.e.n.

Poate cea mai remarcabilă figură din istoria imperiului Faberge a fost Michael Evlampevitch Perchin (1860-1903), care s-a alăturat firmei când avea doar 26 ani, şi lucrând exclusiv aici până la moarte.

Era un ţăran rus, autodidact, dar lucrările sale au fost de o rară calitate. El este asociat cu sporirea faimei obiectelor Faberge; în timpul său au fost introduse tehnica emailului guilloche şi aurul în culori contrastante. De asemenea, a fost responsabil pentru mare parte din cele mai importante piese realizate de Faberge : Ouăle Imperiale de Paşte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s