Inelul cu diamant -Istoria (III).

Inel cu diamant -Istoria (III).

În jurul anului 1600, în cadrul unui inel, pietrele au dobândit o mai mare importanţă decât designul, ceea ce a marcat sfârşitul epocii de glorie a aurarilor. Rolul metalului a fost redus la cel al unui simplu cadru, iar emailarea limitată la detalii în alb şi negru.

Pe măsură ce tehnicile de faţetare au fost îmbunătăţite, diamantul şi-a consolidat poziţia sa de cea mai preţuită dintre pietre, iar tăierile timpurii point şi table au fost înlocuite cu cele rose, ce eliberau mai multă lumină din pietre.

Când, în anii 1660, a apărut tăierea briliant, bijutierul parizian Robert de Berquem (vezi art. în blog) a aplaudat diamantul ca fiind „soarele, strălucind printre pietrele preţioase”.

Această dezvoltare a fost urmată de înlocuirea monturilor de aur cu cele din argint, pentru a se elimina reflexele gălbui pe care metalul le suprapunea peste strălucirea albă a diamantelor.

Solitarii (vezi art. „Solitar”, în blog) erau montaţi în casete sau ghiare, dar majoritatea pietrelor mici erau montate în grupuri, ovale sau rotunde, sau în modele cruciforme, sau în inele standard cu 7 pietre, una mai mare în centru, şi câte trei de fiecare parte.

La fel ca şi înainte, diamantul a fost alegerea favorită pentru inele de căsătorie a tuturor persoanelor cu stare, de la James II, regele Angliei, până la mătuşa d-nei Samuel Pepys.

Datorită proprietăţilor, rarităţii, frumuseţii şi valorii, suveranilor le-a plăcut să fie asociaţi cu aceste pietre, oferind inele cu diamant(e) ca recompensă pentru servicii loiale, şi ca daruri diplomatice, în special cu ocazia semnării tratatelor între două naţiuni.

Descoperirea de către portughezi (în 1727) a minelor braziliene de la Minas Geraes (sau Gerais) a sporit cantitatea de diamante disponibile pe piaţă; acest fapt, în combinaţie cu progresele semnificative în domeniul faţetării, l-au determinat pe bijutierul parizian J. H. Pouget (vezi art. în blog) să observe în lucrarea sa, Traite des Pierres precieuses (1762) că „suntem acum în epoca de diamant„.

În Londra, un client care a venit la Louis Fury, bijutier la „Sign of the Ring and Pearl” din Covent Garden, pentru inele de doliu, un inel cu rubin şi altul cu diamant, a cerut să i se faţeteze vechile sale diamante table-cut în forme moderne, rose şi briliant, pentru a fi montate în aceste inele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s