Colecţiile Faberge-ep. 8.
(Urmare la: Colecţiile Faberge-ep. 7)
Multe dintre aceste desene au legături istorice, precum cele pentru magnificul kovsh (căuş) din argint aurit (notă: vas de băut tradiţional), comandat de către ţarul Alexandru III şi împărăteasa Marie pentru a celebra nunta de aur a părinţilor împărătesei, regele Christian X şi regina Louisa ai Danemarcei.
Obiectul complet a fost realizat de către Julius Rappaport (argintarul-şef al lui Faberge) în 1892, în St. Petersburg, aflându-se acum la Copenhaga. Cel mai frapant aspect al acestui desen este un elefant mare din argint, cu colţii auriţi, montat pe mâner. Elefantul este o temă familiară în lucrările lui Faberge, probabil datorită asocierii heraldice cu familia regală daneză. Cele două desene s-au vândut la Christie’s pentru 4.950 lire.
Un desen înfăţişând o cafetieră din argint aurit, cu email cloisonne, în stil vechi rusesc, probabil executat de Fedor Ruckert, a fost vândut pentru 2.860 lire.
Un interes particular îl prezintă desenele de bijuterii, mai remarcabile pentru formele pline de imaginaţie, decât pentru valoarea lor intrinsecă. Broşele, pandantele şi acele reprezentate erau adesea relativ ieftine, relevând gustul lui Faberge pentru combinarea diverselor materiale: pietre semipreţioase precum moonstone (piatra lunii) erau adesea asociate cu diamante, pietre tăiate caboşon şi emailuri.
Nici una dintre piesele prezentate în aceste desene nu este cunoscută că ar exista. Una dintre explicaţii este aceea că obiectele au fost vândute de către emigranţii ruşi-în permanentă căutare de lichidităţi-după Revoluţie pentru valoarea pietrelor care le conţineau, şi nu pentru că erau creaţii Faberge, iar aceste bijuterii au fost distruse.
O altă explicaţie este oferită în catalogul filialei din Moscova a firmei (ed. 1899), citat de Kenneth Snowmann, în studiul său din 1962 despre Faberge:
„Am încercat întotdeauna-iar clienţii noştri pot vedea ei înşişi-să oferim publicului cel mai mare număr posibil de forme şi modele noi. Bunurile care sunt demodate nu vor rămâne în magazinul nostru: odată pe an acestea sunt strânse şi topite.”
(Urmează: Colecţiile Faberge-ep. 9)