Colecţiile Faberge-ep. 5.

Colecţiile Faberge-ep. 5.

(Urmare la: Colecţiile Faberge-ep. 4.)

După Primul Război Mondial lucrările lui Faberge au înregistrat o scădere a valorii de piaţă. Aceasta a fost cauzată-în mare măsură-de numărul pieselor scoase la vânzare de către emigranţii aflaţi la strâmtoare, şi de către Uniunea Sovietică…care era în aceiaşi situaţie. De asemenea, datorită faptului că moda se schimbase, iar stilul său nu mai era atât de solicitat.

Pentru o vreme, preţurile au rămas scăzute; înregistrările firmei Wartski, din anii 1920, arată că animalele sculptate se vindeau între 1-5 lire, şi că regina Mary, mereu în căutarea câte unui chilipir, a cumpărat în 1929 Colonnade Egg pentru 500 lire.

Între I-ul şi al II-lea Război Mondial firma Wartski a vândut un număr de Ouă Imperiale, printre care Orange Tree Egg (în 1934, cu 950 lire). Christie’s a vândut primul astfel de ou la licitaţia din 1934 pentru 85 lire, şi Resurrection Egg pentru 110 lire.

În anii 1930 preţurile au început să crească, pe măsura apariţiei colecţionarilor serioşi ai operelor lui Faberge. În general, oamenii au devenit mai conştienţi de existenţa acestor creaţii magnifice, în măsura în care tot mai multe informaţii au devenit disponibile.

Următoarea ocazie pentru estimarea preţurilor lucrărilor Faberge a venit după sfârşitul celei de-a II-a conflagraţii mondiale, odată cu vânzarea de către guvernul egiptean (1954) a colecţiei regelui Farouk. Evenimentul a generat un interes considerabil la vremea respectivă, nu doar printre colecţionari, ci şi în cadrul marelui public, privat de articole de lux în timpul războiului.

Licitaţia celor cca. 150 obiecte a generat substanţiala sumă de 32.000 lire, pentru multe dintre aceste piese obţinându-se dublul sau triplul preţurilor ce se puteau realiza înainte de război. Multe emoţii au provocat preţurile ouălor imperiale: 5.800 lire pentru Swan Egg (din 1906), şi 3.800 lire pentru Hen Egg (din 1898), creat pentru Barbara Kelch.

(Urmează: Colecţiile Faberge-ep. 6)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s