Colecţiile Faberge-ep.3.

Colecţiile Faberge-ep.3.

(Urmare la: Colecţiile Faberge-ep.2)

Expoziţia de artă rusă din casa din Belgrave Square a Madame Koch de Gooreynd (1935) a generat un mare interes, în special pentru presă, deoarece cuprindea piese Faberge aparţinând tuturor colecţionarilor englezi importanţi, inclusiv reginei Mary.

Wartski a fost întotdeauna în centrul comerţului cu lucrări Faberge; clientela sa a inclus pe principalii colecţionari, unii dintre aceştia fiind membri ai familiei regale britanice.

Printre piesele achiziţionate de către firmă din Rusia s-a aflat Imperial Rosebud Egg, dăruit în 1895 de Nicolai II împărătesei Alexandra. Ulterior, acesta a fost cumpărat de către un englez excentric şi irascibil, Henry Talbot de Vere Clifton, care la un moment dat-se spune-l-a aruncat spre soţia sa, deteriorând delicatul obiect (istoria nu ne spune cât de „deteriorată” a fost doamna). Pentru o vreme Rosebud Egg a fost pierdut, dar urma sa a fost depistată de către Christopher, fiul lui Malcolm Forbes, astfel cum apare descris în „Art and Antiques”:

„Una dintre fotografiile oului a supravieţuit în arhivele Wartski, fiind publicată în 1952. Ediţiile următoare ale lucrării „The Art of Carl Faberge” (de A. Kenneth Snowmann) menţionează ca având „localizare necunoscută în prezent”. Aşa a şi fost până acum câteva luni, când un important dealer de bijuterii, Paul Vartanian, a auzit un coleg spunând că un prieten al său are un ou Faberge; ar vrea Paul să vadă un instantaneu? Ca bun vecin şi prieten, Paul m-a sunat pe mine. După negocieri bizantine am confirmat că este oul pe care Nicolai II l-a dăruit miresei sale în 1895. (Şi, da, a fost deteriorat într-un mod care sugerează că a fost fie scăpat pe jos sau…aruncat.)”

În prezent reparat, Rosebud Egg poate fi văzut împreună cu alte comori, în Colecţia Forbes, New York.

(Urmează: Colecţiile Faberge-ep.4)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s