Colecţiile Faberge-ep. 1.

Colecţiile Faberge ep. 1.

Ideea de a crea colecţii Faberge a fost aproape necunoscută în timpul vieţii sale; probabil majoritatea acestor încântătoare obiecte au fost achiziţionate pentru a fi dăruite, marcând astfel momente speciale. Sutele de piese realizate pentru Curtea Romanovilor nu au fost acumulate în scopul formării unor colecţii, ci drept daruri pentru membrii acestei familii, şi pentru ospeţii de stat aflaţi în vizită. La rândul lor, persoane precum Emanuel Nobel şi Leopold de Rotschild au comandat cantităţi mari, pentru a le oferi prietenilor.

Cu toate acestea, au existat şi excepţii: Barbara Kelch a fost un colecţionar serios, pentru care Faberge a creat ouă de Paşte mai extravagante decât pentru oricine altcineva, exceptând familia imperială. Contesa Torby, soţia Marelui Duce Mihail Mihailovici, avea o slăbiciune pentru elefanţii lui Faberge, iar colecţia acesteia a fost sporită de fiica sa, Lady Zia Wernher.

Cea mai importantă colecţie a fost a reginei Alexandra, lărgită cu numeroase daruri primite de la soţul ei, la care s-au adăugat, ulterior, contribuţiile membrilor familiei regale britanice, în special ale reginei Mary. Astăzi, această colecţie este cea mai amplă şi mai rafinată din lume, cuprinzând cca. 450 piese.

Interesul americanilor pentru operele lui Faberge, care a crescut substanţial după Revoluţia rusă, între primul şi al II-lea Război Mondial, de fapt a început în jurul anului 1900, când yachturile familiilor de frunte din SUA au început să-şi facă apariţia ocazional în apele Rusiei, ancorând pe Neva. J. P. Morgan Jr. a cumpărat o lectică în miniatură, cu panouri din email guilloche roz şi ferestre din cristal de stâncă, încrustată cu sidef, ca dar pentru legendarul său tată. Un alt bogat vizitator a fost Henry Walters din Baltimore, care a sosit la St. Petersburg în 1900, la bordul masivului său yacht de 500 tone, „Nerada”, şi a cumpărat câteva obiecte mici Faberge.

Consuelo Vanderbilt

Ducesa de Marlborough, de origine americană (notă: născută Consuelo Vanderbilt), a fost unul dintre primii clienţi în magazinul Faberge din St. Petersburg.

(Urmează „Colecţiile Faberge-Ep. 2)                  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s