Figurine groteşti cu perle în tezaurul din Dresda.

Figurine groteşti cu perle în tezaurul din Dresda.

Tezaurul din Dresda / Green Vault / Gruenes Gewoelbe are cea mai mare colecţie de obiecte ornamentale, pentru care nu există un termen special. Acestea sunt figurine compuse din perle, pietre preţioase şi aur emailat, inventarea lor fiind stimulată de perle diforme. Toate aceste figurine au o mare putere de expresie, fiind minunate dovezi ale măiestriei celor care le-au creat.

Deşi alcătuite din materiale foarte preţioase, obiectele nu sunt ostentative, arătând marea abilitate şi gustul subtil al bijutierului. Câteva vechi colecţii de artă conţin un număr limitat de piese asemănătoare, numite-de obicei-„lucrări de Dresda”; dar puţine sunt atât de bine realizate precum cele de aici.

Inventarele din sec. XVIII menţionează printre creatorii lor pe Jean Gerardet, un hughenot care a trăit în Berlin, un anume Fabeq din Frankfurt am Main ) ce pare să fi fost mai curând un comerciant); altele sunt atribuite bijutierului Curţii din Dresda, Koefler. De asemenea, atelierul lui Dinglinger (vezi art. în blog) pare să fi produs astfel de piese.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s