Colanul SS.

Colanul SS.

Simbolul unui ordin heraldic, în forma unui lanț sau colan, cu ornamente din argint aurit, asemănătoare cu litera S, unite în perechi în mod repetat. Aceste ornamente unite formează un lanț lung, de obicei cu un pandant în forma insignei unei familii, ordin cavaleresc, ș.a.

Acest ordin a fost înființat de John of Gaunt (1340-1399) pentru suita sa de partizani Lancaster; un exemplar al acestui colan i-a oferit fiului său, Henry IV (1367-1413), iar altul nepotului său, Richard II (1367-1400). Astfel de lanțuri au mai fost în posesia lui Henry V și Henry VII; se știe că Elizabeth I a Angliei a oferit un număr de colane SS drept cadouri.

Colanele SS sunt încă purtate de oficialități britanice, printre care Lordul Primar al Londrei; colanul său a fost dăruit orașului Londra de către Sir John Alleyn, care l-a primit de la Henry VII sau Henry VIII. Constă din 28 de litere S, alternând cu 14 roze emailate, având suspendat un pandant în forma unei camee din onix, sculptată în 1565 cu blazonul orașului Londra, cameea fiind înconjurată de 254 diamante.

Semnificația literei S nu a fost stabilită; o teorie este aceea că, la origine, a fost un rebus pentru ”lebădă” (engl. ”swan”, cuvântul latin echivalent, ”cygnus”, fiind adaptat cca. 1307 în ”signus”), fiind utilizat ca un jurământ cavaleresc făcut unei lebede, prima dată în 1306, de către regele Edward III al Angliei. Uneori este numit ”colan Esses”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s