Bijuterii din Georgia (Rusia).

Bijuterii din Georgia (Rusia).

Articole de bijuterie din Georgia, o regiune în Transcaucazia de vest, din 1921 în cadrul URSS, actualmente republică independentă. Obiectele din metal datează din antichitate până în sec XVIII, procedeele de lipire a aurului și producerea filigranului fiind cunoscute din cca. 1500 î.e.n.

Exemplarele din tezaurul Akhalgori (sec. VI î.e.n.) includ ornamente elaborate pentru cap, din aur, cercei, precum și bijuterii ornate cu geme tăiate caboșon. Din sec III e.n. s-au utilizat emailurile cloisonne și champleve, în special în sec. XIII-XIV.

Marea dezvoltare culturală a avut loc sub regina Tamara (sec. XII-XIII), când maestru bijutier a fost Beka, fondatorul stilului Opiza. În timpul războaielor turco-persane din sec. XVI s-a înregistrat un declin al artei, dar aceasta a fost revigorată în sec XIX, când au fost create lucrări în niello, iar emailul cloisonne a fost din nou utilizat.

În toate perioadele stilul din Georgia a pus în valoare decorațiunile policrome, cu o exuberantă utilizare a emailurilor și gemelor.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s