Richard T. Liddicoat şi sistemul G.I.A. de gradare a clarităţii diamantelor.

Richard T. Liddicoat şi sistemul G.I.A. de gradare a clarităţii diamantelor.

Richard T. Liddicoat

În 1952, Richard T. Liddicoat, pe atunci preşedintele G.I.A. (Gemological Institute of America), a început să lucreze la un sistem de gradare a clarităţii diamantelor, fiind asistat de Lester Bensen şi Joe Phillips; au contribuit, de asemenea,  Robert Crowningshield şi Bert Krashes.

În acea vreme erau folosite diverse sisteme de gradare a clarităţii, dar nici unul dintre acestea nu avea o acceptare şi utilizare generală. Termenii Flawless, VVS, VS, SI şi I erau în uz încă înainte ca G.I.A. să înceapă crearea propriului sistem, dar definirea acestor grade era atât de largă, încât era imposibilă formarea unei imagini clare asupra unui diamant după gradul său.

La începutul lui 1953, după luni de muncă, Liddicoat a prezentat noul sistem, cu 9 grade pentru diamant: Flawless, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, I1 şi I2 (I, atunci, de la „Imperfect”). În aprilie acelaşi an, Liddicoat, asistat de Robert Crowningshield, a predat primei clase gradarea diamantelor după noul sistem; evenimentul a avut loc la New York, atrăgând 11 studenţi, unii din statele învecinate Pennsylvania şi Massachusetts. De atunci, mii de oameni, provenind din ţări răspândite peste tot în lume, au urmat calea deschisă.

Robert Crowningshield

Sistemul de gradare a clarităţii a rămas mai mult sau mai puţin neschimbat până în anii 1970. Apoi a fost adăugat gradele IF (Internally Flawless) şi I3. În anii 1990 semnificaţia gradului I a fost modificată, „Imperfect” fiind înlocuit cu „Included”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s