Importanţa cunoaşterii gradelor diamantelor.

Importanţa cunoaşterii gradelor diamantelor.

Gradele diamantelor fac posibilă discutarea calităţilor acestor pietre într-un mod simplu şi concis. Fără un sistem recunoscut şi consistent, un diamant având culoarea K şi claritatea VS1 ar putea fi descris astfel:

„Diamantul este foarte uşor gălbui; culoarea este atât de vagă încât de-abia o poţi vedea. Şi are două cristale mărunte, sub masă (engl. table facet); acestea sunt atât de mici încât abia le poţi vedea când sunt mărite de 10 ori, şi atunci doar dacă ştii ceea ce cauţi.”

Este mai simplu să descrii un astfel de diamant „K-VS1”; dar sistemul poate funcţiona doar dacă este înţeles de către oameni. Gradele dezvoltate de G.I.A. (Gemological Institute of America) sunt folosite şi acceptate universal, făcând parte din limbajul internaţional al membrilor industriei diamantelor.

Gradele diamantelor ajută la compararea unui diamant cu altul. Un diamant gradat D-Flawless este foarte diferit de unul gradat M-I1; dar fiecare îşi are locul său pe piaţă. Dacă eşti în situaţia de a cumpăra un diamant pentru a-l revinde, trebuie să înţelegi legătura dintre gradare şi valoare, pentru a şti care este cea mai bună alegere.

Gradul unui diamant indică calitatea sa, dar este doar o parte din ceea ce determină valoarea, existând multe variabile care trebuie luate în considerare. De exemplu, valoarea unui diamant de 1,01 ct., cu proporţii plăcute, tăiere prinţesă (princess-cut), culoare H şi claritate SI1 depinde de locul său pe piaţă. Astfel, doi retaileri ar putea lua în calcul valori radical diferite, dacă sunt situaţi în ţări diferite. Iar valoarea unui diamant pentru retaileri este foarte diferită de cea pentru angrosişti; aceştia din urmă nu vând direct consumatorilor, astfel încât preţurile lor sunt ceva mai mici decât preţurile de retail.

Gradele diamantelor au multe întrebuinţări diferite. Pentru laboratoarele gemologice gradele sunt indicatori ce reflectă calitatea diamantelor. Unii oameni folosesc gradele pentru a determina valoarea, şi a decide dacă să cumpere sau nu, sau să potrivească diamantele într-o bijuterie. Gradul unui diamant poate face parte din evaluarea unei bijuterii.

Gradele diamantelor sunt constante. Acestea nu se schimbă, fie că sunt folosite într-o evaluare, sau în procesul de vânzare; dar deciziile pe care oamenii le iau, bazate pe grade, se pot schimba. De aceea un sistem de gradare, consistent şi repetabil, este o parte esenţială a pieţei diamantelor.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s