Exploatarea marină a diamantelor.

Exploatarea marină a diamantelor.

Depozitele marine rezultă prin erodarea kimberlitului purtător de diamante, pietrele fiind transportate de râuri către mare.

Namibia, pe coasta de vest a Africii, deţine depozite mari de diamante de calitate gemă, posibil cele mai mari din lume. Oamenii de ştiinţă au estimat cantitatea de  diamante care au supravieţuit călătoriei din interiorul continentului către mare la peste un miliard de carate. Pietrele cu fracturi ajunse în mare au fost sparte de valurile din lungul coastei, având drept rezultat faptul că 90-95/100 din diamantele namibiene dunt de calitate gemă.

Trei factori afectează distribuţia diamantelor marine pe coasta Namibiei: în primul rând, în ultimii 100 milioane de ani nivelul mării a fluctuat cu mai mult de 500 metri sub actualul nivel, şi mai mult de 300 metri peste acesta; ceea ce înseamnă că diamantele au fost depozitate la diferite niveluri, sub-şi peste-cel actual al mării.

Al doilea factor este reprezentat de curenţii oceanici, care împing nisipul. Pe această coastă curenţii duc nisipul (şi orice diamante amestecate cu acesta) spre nord. În acelaşi timp, curenţii formează un „zid” care previne împingerea diamantelor mai departe în mare.

Al treilea factor este dimensiunea diamantelor. Pietrele mai mici sunt mai uşoare, putând fi transportate mai departe de cele mari. În apropierea gurilor râurilor majore, dimensiunea medie a diamantelor este mai mare; spre nord, diamantele sunt mai mici. De exemplu, la gura râului Orange, mărimea medie a diamantelor este 1,50 ct; 200 km spre nord, aceasta este între 0,10-0,20 ct.

Pentru extragerea diamantelor din mare, una din navele companiei De Beers (folosind scafandri, şi tuburi aspersoare gigantice) a costat cca. 1 miliard de dolari; pe uscat se folosesc procedee clasice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s