Tezaurul Ziwiye.

Tezaurul Ziwiye.

Un tezaur cuprinzând articole de bijuterie din aur, argint, bronz, fildeş, despre care se spune că a fost găsit în Iran, într-o „cutie” de bronz asiriană (ulterior numită „coşciug”), atribuit sfârşitului sec. VII î.e.n.

Multe din piese, aflate în prezent în Teheran, Muzeul Baston, şi alte mari muzee din lume, au fost atribuite acestei surse, în special ca urmare a apariţiei cărţii Tresor de Ziwiye, scrisă în 1954 de către Andre Godard, care pretinde că a recuperat unele piese (prin intermediul unui dealer din Teheran, numit Ayoub Rabenou) de la localnici; de asemenea scrierilor lui Roman Ghirshman, un om de ştiinţă francez.

În orice caz, pe măsură ce numărul pieselor atribuite acestei surse au crescut, depăşind rapoartele anterioare, autenticitatea multora din ele a fost pusă serios sub semnul întrebării, în particular de către Oscar Muscarella, o autoritate în materie de arheologie din America. Acesta şi-a bazat neâncrederea pe faptul că nici un exemplar nu a fost adus la lumină prin metode controlate, şi că multe piese au fost jefuite (posibil falsificate) de către ţărani, pentru a fi vândute negustorilor de antichităţi.

Unele piese din muzee prezintă diverse motive, incluzând capete de animale, de obicei atribuite asirienilor şi sciţilor care au locuit teritoriile învecinate, fundamentându-se astfel pretenţiile de autenticitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s