Bijuterii ungare.

Bijuterii ungare.

Articole de bijuterie produse în Ungaria, în principal între sec. XIV-XVII. Aurul era abundent, iar arta aurarilor a înflorit, în special în perioada de glorie a Evului Mediu; însă decretele regale au reglementat folosirea lor, majoritatea bijuteriilor fiind executate pentru export.

Printre cele mai populare articole erau brăţările, inelele, cerceii, butonii cusuţi pe haine dar-în principal-cataramele şi paftalele pentru centuri din piele, executate din aur sau argint.

În sc. XI influenţa bizantină a fost evidentă; mai târziu au prevalat stilurile gotice, cu motive cavalereşti. La începutul sec. XVI cucerirea turcă a dus la declinul producţiei de bijuterii, revitalizată ulterior în Transilvania.

În timpul Renaşterii arta aurarilor a luat din nou avânt, fiind introduse stilurile Barocului. Perlele erau folosite cu dărnicie pentru a împodobi giuvaierurile, sau erau purtate în şiraguri (până la 2000 de perle mari, sau 4000 mici pe un singur şirag) alcătuind coliere, sau în brăţări late (purtate în perechi), sau folosite ca ornamente de păr.

Bijuteriile de aur au fost purtate-din sec. XVII-într-o manieră extravagantă, adesea fiind decorate abundent cu geme. În sec. XVIII-XIX articolele de bijuterie au fost executate după desene indigene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s