Rene (Jules) Lalique (1860-1945).

Rene (Jules) Lalique (1860-1945).

Cel mai renumit designer şi realizator de bijuterii francez în stilul Art Nouveau, creatorul unor noi tehnici şi a unor modele extrem de originale.

Născut la Ay, pe Marne, la 16 ani a devenit ucenicul unui argintar şi bijutier din Paris, Louis Aucoq; a urmat şcoli de artă în Paris şi Londra apoi-la întoarcerea în Paris, a creat desene pentru Aucoq, Cartier, Boucheron, şi alţii. A condus, apoi-din 1886-a preluat atelierul lui Jules d’ Estape.

După ce, între 1891-1894, a realizat o serie de bijuterii pentru Sarah Bernhardt, a expus propriile sale lucrări la Salonul din Paris (1894), fiind elogiat pentru bijuteriile sale Art Nouveau, în special după succesul de la Expoziţia din Paris (1900), care a răspândit faima sa printre membrii caselor regale şi aristocraţiei.

În 1895 a atras atenţia lui Calouste Gulbenkian, care i-a devenit susţinător şi prieten, şi care a comandat numeroase bijuterii; dintre acestea peste 140 se află în posesia Fundaţiei Muzeului Gulbenkian, Lisabona, Portugalia.

În 1902 a conceput şi deschis galerii în casa sa din Cours la Reine, Paris, iar în 1905 a deschis un magazin în Place Vendome.

Bijuteriile sale au combinat folosirea aurului, gemelor şi emailului în modele care prezintă adesea figuri feminine, nude sau drapate, împreună cu aripi de fluturi sau libelule.

A creat brăţări, coliere, pandante, pectorali, cu teme ce pun în evidenţă forme din natură, precum păuni, şerpi, insecte, ramuri înflorite, orhidee. A experimentat adesea cu sticlă, folosind-o în unele articole de bijuterie, iar aceasta l-a condus la cumpărarea (1910) fabricii de sticlă de la Combes-la-Ville.

Ulterior s-a dedicat aproape exclusiv producerii de sticlă; din 1914 a încetat să producă bijuterii, exceptând-posibil-unele plăci montate cu sticlă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s