Diamantul Marele Mogul.

Diamantul Marele Mogul.

Un diamant faimos, despre care se spune că a fost descoperit în mina Kollur din apropiere de Golconda, sudul Indiei, în 1650 sau anterior acestei date; a fost oferit lui Shah Jehan, Mare Mogul, împărat al Indiei. A fost arătat de către fiul său, Shah Aurangzeb (1618-1705) călătorului şi negustorului de bijuterii francez Jean-Baptiste Tavernier (1605-1689), care l-a cântărit, măsurat şi schiţat, sub formă conoidă, cu 8 şiruri de faţete, având greutatea de 280 carate.

Anterior, piatra a fost tăiată ineficient de către veneţianul Ortensio Borgia din materialul brut, în greutate de 787 1/2 carate. În 1739 a fost dus la Isfahan de către Nadir Shah, conducătorul Persiei care-după ce a invadat India-a distrus Delhi.

Deşi scriitorii anteriori au pus în discuţie identitatea sa, recent s-a afirmat că ar fi piatra din care a fost tăiat diamantul Koh-i-Noor. Încercările de a identifica Marele Mogul cu diamantul Darya-i-Nur au fost discreditate, precum şi opinia că ar fi una şi aceiaşi piatră cu diamantul Orlov, ambele fiind tăiate rose, şi având o tentă albăstruie.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s