Bijuterii minoice.

Bijuterii minoice.

Articole de bijuterie realizate în insula Creta în impul civilizaţiei minoice, numită astfel după legendarul rege Minos.

Exemplarele în aur din Perioada Miceniană Timpurie (cca. 2500-2000 î.e.n.) au fost găsite, în majoritate, lângă Mochlos, în estul Cretei, prezentând influenţe babiloniene; în Perioada Minoică Mijlocie (cca. 2000-1600 î.e.n.) au fost introduse tehnici din vestul Asiei. Perioada Minoică Târzie a fost între cca. 1600-1100 î.e.n. dar, din cca. 1450 î.e.n. stilurile şi tehnicile au fost influenţate de către cuceritorii micenieni.

În insula Creta au fost găsite doar câteva articole de bijuterie, de către Sir Arthur Evans (1851-1941), în timpul săpăturilor de la Knossos, între 1899-1930; multe alte bijuterii miceniene din sec. XVII î.e.n. se spune că au fost găsite în insula Aegina.

Bijuteriile de aur din Perioada Mijlocie au decoraţiuni din aur filigranat şi granulat, unele fiind încrustate cu geme în email cloisonne. Articolele includ pandante, brăţări, coliere, ace de păr, diademe, mărgele inele şi-din cca. sec. XVII î.e.n.-cercei. Unele piese au fost realizate din foi subţiri de aur, ciocănite în jurul altor materiale. În timpul Perioadei Mijlocii gemele gravate au fost utilizate ca sigilii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s