Diamantul Regentul (Pitt).

Diamantul Regentul (Pitt).

Un diamant tăiat perniţă briliant, în greutate de 140,50 carate (piatra brută originală, 450 carate).

Istoria sa este îndelungată, fiind descoperit în mina Parteal, India, în 1701 apoi-după câteva (posibile) furturi-a fost cumpărat în 1702 de către Thomas Pitt (tatăl lui William Pitt), guvernator al fortului St. George, Madras, India; acesta l-a trimis în 1710 în Anglia pentru a fi tăiat (pe atunci era numit diamantul Pitt).

Temându-se de hoţi (notă: posibil şi de asasinat), l-a vândut în 1717 ducelui d’ Orleans, regent al Franţei (de unde numele Regentul).

A fost purtat de Louis XV în 1721 într-un ornament, apoi în 1722 în coroana cu care a fost încoronat; ulterior, de soţia sa, regina Maria Leszczynska, şi de regina Marie Antoinette.

În 1792 a fost furat de la Garde Meuble, apoi returnat de către hoţi. În 1797 a fost amanetat de către Directoratul francez pentru obţinere de fonduri; Napoleon I l-a răscumpărat în 1802, purtându-l montat în garda sabiei, la încoronarea sa din 1804.

După exilul din Elba, diamantul a fost luat la Blois de a doua soţie a sa, Marie Louise, fiind returnat guvernului francez de tatăl ei, Francis I al Austriei.

Regele Charles X al Franţei l-a purtat la încoronarea sa din 1825, iar după 1852 Napoleon III l-a dat l-a montat într-o diademă pentru împărăteasa Eugenie.

La licitaţia bijuteriilor Coroanei franceze din 1887 a fost rezervat, apoi (exceptând perioada când a fost ascuns la castelul Chambord, în timpul celui de-al II-lea război mondial), expus în Galerie d’ Apollon, Louvre, Paris.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s