Diamantul Nassak.

Diamantul Nassak.

Un diamant incolor faimos, despre care se spune că ar fi fost montat de către cuceritorii Maratha ai Indiei (sec. XVII-XVIII) în ochiul statuii lui Shiva, dintr-un templu hindus în apropiere de Nassak (acum, Nasik), nord-vest de Bombay.

Când, în 1818, britanicii au supus regiunea, diamantul (atunci tăiat triunghiular, în stil indian, şi cântărind 90 carate vechi) a fost luat de East India Company, apoi adus de Guvernatorul-general Warren Hastings la Londra, şi vândut bijutierilor londonezi Rundell & Bridge.

Aceştia l-au retăiat, păstrând forma triunghiulară, cu 90 faţete, şi reducându-i greutatea la 80,99 carate. În 1831 a fost cumpărat la licitaţie de Emanuel Bros., Londra, iar în 1837 a fost cumpărat de I-ul marchiz de Westminster, care l-a montat în garda sabiei sale.

La începutul sec. XX a fost cumpărat de Georges Mauboussin, bijutier parizian, care l-a expus în S.U.A. în 1926. Mai târziu a fost cumpărat de Harry Winston care l-a dat la retăiat, rezultând o piatră de 43,38 carate, vândută bijutierilor Trabert & Hoeffer din New York.

În 1944 a fost cumpărat de Mrs. William B. Leeds din New York, iar în 1970 a fost cumpărat la licitaţie de Edward Hand, din Greenwich, Connecticut. Apoi a fost cumpărat de firma Bulgari, din Roma, care l-a vândut în mod privat.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s