Colierul de perle „Hanovra”.

Colierul de perle „Hanovra”.

Un colier faimos, compus la origine din 6 şiruri foarte lungi de perle, cu 25 perle mari în formă de picătură. Istoria sa îndelungată începe când Papa Clement VII le-a dăruit nepoatei sale Caterina de Medici, cu ocazia căsătoriei acesteia în 1533 cu cel de-al II-lea fiu al lui Francis I, viitorul Henry II al Franţei.

Prin moşteniri şi mariaje, a aparţinut-pe rând-lui Mary, regina scoţienilor; de la aceasta a fost cumpărat de Elizabeth I a Angliei (apare într-un portret de Isaac Oliver); moştenit de James I, care l-a dăruit fiicei sale, prinţesa Elizabeth, când aceasta a devenit regina Bohemiei, prin căsătoria cu Frederick I (figurează în portretele pictorilor van Miereveldt şi Daniel Mytens).

Revine fiicei acesteia, electoarea Sophia de Celle, căsătorită cu electorul de Hanovra, de unde numele. Ajunge înapoi în Anglia, prin încoronarea acestuia ca George I. Moştenit de fiul său, George II, apoi de George III, urmat de William IV.

Se ştie că a fost purtat de regina Victoria, apoi de regina Mary, după cum sugerează un portret al lui Sir William Llewellyn.

Actualmente colierul nu este înregistrat printre bijuteriile regale britanice, şi nu se ştie unde se află.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s