Faberge-Obiectele utilitare (p.II).

Faberge – Obiectele utilitare (p.II).

Cutiile sunt cele mai tipice obiecte utilitare ale lui Faberge, deşi termenul în sine este inadecvat, descriind o varietate întreagă de tipuri, destinate tuturor produselor imaginabile: pilule, ţigarete, trabucuri, timbre, pudră de ten şi altele. Gama lor porneşte de la piese de ceremonie până la nimicuri elegante, destinate meselor de toaletă ale doamnelor.

Un bun exemplu îl constituie „Banker’s Box”, realizată din nefrit bordat cu aur; în interiorul cutiei, ce poartă monograma lui Nicolae II, se afla un cec de 1 milion de ruble, dar din partea unor bancheri cu ocazia aniversării a 300 ani ai dinastiei Romanov (1613-1913). Un alt exemplu este cutia Baletta, în aur şi email alb, cu diamante rose şi monograma EB, iniţialele proprietarei, faimoasa balerină Elizabeth Baletta, de la Teatrul Imperial Mihail, din St. Petersburg.

Această balerină era deosebit de apreciată, deopotrivă pe scenă şi în afara ei, iar cutia, conţinând un stilou de aur, un tub de ruj şi compartimente pentru pudră, a fost darul unui admirator înfocat, Marele Duce Alexei Alexandrovici, fratele ţarului Alexandru III. Un mare iubitor al doamnelor, a fost Amiral-Şef al marinei imperiale ruse în timpul războiului cu japonezii din 1905; se spunea despre el că preferă „navele lente şi femeile rapide”.

Limitele impuse formelor acestor cutii au fost depăşite de designerii lui Faberge, care au diversificat materialele, pentru a oferi o gamă extraordinară de obiecte de acest gen. Materialele includeau rodonitul, nefritul, agatul, cuarţul fumuriu, cristalul de stâncă şi bowenitul, iar designul a fost inspirat din multiple surse.

În colecţia Forbes se află un număr de cutii, printre care una în formă de relicvariu în stil gotic, sculptată din nefrit, cu 6 turnuri de aur; impresionează prin multitudinea detaliilor, la doar 5 cm lungime.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s