Bijuterii CHAUMET-Paris, Place Vendome 12.

Articolul următor reprezintă traducerea adaptată la „Royal & luxury”, apărut în revista Jewels Fashion Watches, nr. 4 / 2007, pag. 118-119.
Totul a început ca o poveste cu zâne: într-o zi, un tânăr bijutier numit Marie-Etienne Nitot, care avea un magazin în rue Saint-Honore, s-a întâmplat să prindă de frâu un cal scăpat de sub control. În şea se afla Napoleon Bonaparte, consul în acea vreme.
În anii următori, ca împărat, Napoleon şi-a amintit de curajul tânărului, şi i-a arătat aprecierea numindu-l pe Nitot bijutier oficial în 1802. Fundamentele faimei şi splendorii Casei Chaumet erau aşezate.
În aceste zile, Beatrice de Plinval joacă rolul principal în povestea cu zâne din istoria Chaumet.
Ea spune: ,,Gustul lui Napoleon pentru bijuterii, mai mult decât estetic, a fost politic. El a dorit să restabilească Franţa drept centru al articolelor de lux şi modei, astfel cum era înainte de Revoluţia din 1789. Nitot & Son au conceput giuvaieruri extraordinare; piesa de rezistenţă era tiara, ce atrăgea privirea asupra părţii superioare a feţei, reprezentând simbolurile puterii şi pompei imperiului.
În 1802 Nitot a creat sabia consulară împăratului, în care era montat faimosul diamant Regent, de 140 carate, astăzi expus în muzeul Louvre.

Doi ani mai târziu a produs bijuteriile pentru încoronare. Pentru Josephine, prima soţie a lui Napoleon, a creat bijuterii sentimentale. Pentru Marie-Louise, a doua soţie, a creat cele mai somptuoase giuvaieruri…”
…
În ultimele decenii, maharaja de Indore, Gertrude Vanderbilt, Barbara Hutton, s-au numărat printre clienţii fideli ai Casei, iar astăzi staruri precum Catherine Deneuve, Ornella Mutti, şi Sophie Marceau, sunt ,,prinţesele” care îşi cumpără bijuterii de aici.