Coliere cu monede de aur.

Coliere cu monede de aur.

Piesele din metal , a căror greutate este certificată de o marcă ştanţată pe ele, de către o autoritate a guvernului, le numim monede. De la apariţia lor în India, cu peste 2000 de ani în urmă, acestea au fost utilizate ca elemente în bijuterii. Cei care îşi permiteau foloseau monede de aur; restul, argint.

Monedele sunt simbolul evident al bogăţiei: se presupune că o persoană care le utilizează ca ornament posedă un surplus. Deoarece monedele, în bijuterii, sunt văzute de alţii, aceasta adaugă prestigiu purtătorului. Mai mult, folosind monede emise de guvern, purtătorul îşi exprimă susţinerea tacită faţă de acesta.

Astfel, monedele ajung să simbolizeze protecţia statului, de unde evoluează ideea de putere mistică, de talisman, pe care oamenii superstiţioşi o atribuie monedelor.

Guvernul anglo-indian, care a bătut monede din metal preţios până în 1947, a încurajat această practică drept o formă de propagandă.

Ornamentele cu monede sunt mai obişnuite în secţiunile de jos ale societăţii indiene, mai vulnerabile la fluctuaţiile economice drastice.

Forma rotundă a monedelor, gama variată de mărimi, le face extrem de potrivite pentru folosirea în bijuterii, în special coliere.

Doar în ultima sută şi ceva de ani s-a fixat ideea vestică după care o monedă este desfigurată prin găurire, sau prin lipirea unui adaos. Aceste practici le scad valoarea numismatică, sau valoarea monetară actuală; dar astfel de piese oricum nu mai sunt de mult în circulaţie, fiind privite-în esenţă-ca metal preţios.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s