Safire din Kashmir / Sapphires from Kashmir.

Safire din Kashmir / Sapphires from Kashmir.

Textul de mai jos reprezintă traducerea unei părţi dintr-un articol publicat în „Records of the Geological Survey of India”, vol. 23, May 1890.
,,Existenţa safirelor în cantităţi considerabile într-o anumită parte a nord-vestului Himalaiei a fost prima dată adusă la lumină în 1881 sau la începutul lui 1882, când câteva au fost aduse la Simla de către negustori din Lahol, care au declarat că le-au obţinut dintr-un loc printre munţii de la frontiera cu Zanskar, unde o alunecare de teren a expus roca şi a dezvăluit prezenţa acestor geme.
Poveşti diferite sunt spuse în legătură cu descoperirea originală: după una dintre ele, care mi-a fost spusă la faţa locului, un anume shikari ( = vânător ), pierzându-şi cremenea de la flinta sa în timp ce vâna, sau, după cum este obiceiul printre băştinaşi atunci când vor să-şi aprindă pipele, uitându-se după un fragment de cuarţ sau altă rocă dură la îndemână, pentru a scăpăra o scânteie cu ea, a cules un safir mic. Văzând că se potriveşte scopului său mai bine decât framentele obişnuite de cuarţ, l-a folosit, purtându-l cu el o vreme, apoi vânzându-l unui negustor din Lahol, care l-a adus în Simla, unde valoarea sa a fost recunoscută.

Apoi au fost făcute cercetări care au dus la descoperirea locului din care vânătorul a cules piatra.”

###

EXPERTIZARE / CERTIFICARE / EVALUARE diamante brute şi şlefuite, pietre preţioase diverse, bijuterii

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s