„Rubinul” lui Nicolae Milescu.

„Rubinul” lui Nicolae Milescu.

În albumul ,,Comori din Fondul de diamante al U.R.S.S.,, Moscova, 1980, este prezentată imaginea unei coroane cu diamante, perle, şi-în partea superioară-o piatră roşie, neuniformă. Descrierea aferentă este următoarea:,, MAREA COROANĂ IMPERIALĂ-Briliante, spinel ( rubin )-nota mea, rubin sau spinel?-argint, perle. Înălţimea, cu cruce, 27,5 cm. Bijutier, J. Posier.”

Locul de plasare a acestei pietre roşii-un spinel brut de 398,72 carate-indică importanţa care i-a fost acordată; puţini ştiu, însă, că i-a aparţinut moldoveanului Nicolae Milescu, de la care a fost luat prieteneşte, cu japca, şi adăugat comorilor ţarilor.
NICOLAE MILESCU ( 1636-1708 )-Om politic, diplomat, călător, geograf, vorbitor a 8 limbi -turcă, rusă, franceză, germană, suedeză, latină, greacă veche şi greacă modernă-şi cu româna, 9; boier din Vaslui, în urma unei conspiraţii împotriva voievodului Ştefăniţă Lupu, se alege cu nasul tăiat, cu hangerul domnesc.
În 1675 pleacă spre Beijing ca ambasador al Rusiei, călătorie din care se întoarce în 1678-printre altele-cu acest spinel.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s