Rhodes-omul a cărui viziune a dat naştere industriei diamantelor

Rhodes-omul a cărui viziune a dat naştere industriei diamantelor.

DIAMOND TRADING COMPANY din Londra, firma ce controlează-încă-40 procente din comerţul mondial cu diamante este noul nume al companiei DE BEERS, în trecut având o cotă de 90 procente. La originea acesteia, un om, RHODES.


Cecil John Rhodes ( 1853-1902 ), unul din cei 11 copii ai unui preot, a părăsit Anglia la vârsta de 17 ani, pentru a se alătura fraţilor săi la Kimberley-Colonia Capului, actuala Africa de Sud-în căutare de diamante. La 19 ani, independent financiar, şi o prezenţă dominantă pe câmpurile de diamante.
Următorii 8 ani şi-a împărţit timpul între Africa de Sud şi Anglia, unde a dobândit un grad academic la Universitatea Oxford. Între timp, afacerile sale din Africa de Sud prosperau, iar în 1888 deţinea toate exploatările de diamante din zona Kimberley, pentru controlul cărora a înfiinţat compania De Beers Consolidated Mines Ltd.
Pentru Rhodes, diamantele însemnau putere, visând un continent african sub stăpânire britanică, vis pe care l-a urmat deopotrivă prin mijloace politice şi comerţ. La vârsta de 28 ani, în 1881, a fost ales în Parlamentul Coloniei Capului, iar în 1890 a devenit prim-ministru.


Auster şi însingurat, până şi prietenii i se adresau cu ,,Mr. Rhodes,,. A murit în 1902, fiind înmormântat în Rhodesia-teritoriu numit după el, actualmente Zimbabwe. Cea mai mare parte a averii sale a revenit Universităţii Oxford.

,,Filantropia pură, în sine, este de admirat, dar filantropia plus cinci procente este o afacera mai bună.,, Rhodes, 1853-1902.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s